قدیمی‌ترین شهرهای جهان کدامند؟

آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که قدیمی‌ترین شهرهای جهان کدام‌ هستند؟ شهرهایی که برای مدت طولانی دوام آورده و جنبه‌های مثبت و منفی تمدن بشر را آشکار می‌سازند. اکثر این شهرها که تمدن‌های کامل و امپراتوری‌های متعدد را به چشم دیده‌اند، زمانی از مراکز مهم جهان بوده و برخی همچنان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. قدیمی‌ترین شهر جهان گوبکلی تپه نام داشته و درترکیه امروزی قرار دارد. با این حال، این مکان باستانی واجد شرایط نام شهر نیست، زیرا امروزه کسی در آن زندگی نمی‌کند؛ بنابراین، ببینیم قدیمی‌ترین شهرهای مسکونی جهان چه شهرهایی هستند!

لیسبون، پرتغال

۲۸- لیسبون، پرتغال – ۳۲۰۰ ساله

همه ما می‌دانیم که شهر لیسبون از تاریخی غنی برخوردار است؛ اما آیا می‌دانستید که قدمت آن به مدت‌ها پیشتر از رم بازمی‌گردد؟ بله درست است، لیسبون با قدمتی به اندازه‌ی ۴ قرن پیشتر از رم، دومین شهر پایتخت قدیمی در اروپا است. اولین کسانی که درلیسبون اسکان یافتند، مهاجران فیلیپینی بودند که ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به این شهر مهاجرت کردند. امروز ما بر این باور هستیم که نام این شهر از ترکیب کلمات Allis و Ubbo به وجود آمده که در زبان مردم فیلیپین به معنای بندر امن است.

لارناکا، قبرس

۲۷- لارناکا، قبرس – ۳۴۰۰ ساله

لارناکا از دیگر شهرهای ساحلی و زیبای مدیترانه‌ای بوده که در سواحل جنوبی قبرس قرار دارد. این شهر چند قومیتی و چند فرهنگی، قدیمی‌ترین و سومین شهر بزرگ قبرس است. لارناکا که ۱۳۰۰ سال پیش از مسیح به وجود آمده، پیشتر به عنوان شهر پادشاهی کیتون شناخته می‌شد. این شهر بعدها توسط اهالی فنیقیه، آشوریان و مصری‌ها فتح شد اما در طول سال‌های متوالی به طور مداوم مسکونی بوده است.

بلخ، افغانستان

۲۶- بلخ، افغانستان – ۳۵۰۰ ساله

بلخ شهری واقع در شمال افغانستان است که به‌عنوان زادگاه زرتشت شناخته می‌شود. زرتشت اولین موعظه‌های خود را برای اولین بار در این شهر آغاز کرد و نهایتاً در همین شهر درگذشت. همچنین بسیاری از افراد معروف پارسی، همانند رومی شاعر و آوینیندانشمند از همین دیار برخاسته‌اند. اگرچه این شهر در گذشته بسیار بزرگ‌تر بوده، امروزه جمعیتی حدود ۷۷۰۰۰ نفر را شامل می‌شود.

هبرون، فلسطین

۲۵- هبرون، فلسطین – ۳۵۰۰ ساله

هبرون که در میان کوهه‌ای جودی و در جنوب کرانه غربی واقع شده، برای مسیحیان، مسلمانان و یهودیان شهری مقدس است. این شهر در غار پاتریاچ که محل دفن حضرت ابراهیم و خانواده‌اش بوده، قرار دارد. هبرون حدود ۱۶۷ سال پیش از میلاد مسیح با خاک یکسان شد؛ اما پس از بازسازی دوباره، شاهد ظهور امپراطوری روم و پس از آن امپراطوری بیزانت، تهاجم مسلمانان، حکومت جنگ‌های صلیبی و حکومت عثمانی بوده و سرانجام به بخشی از اسرائیل امروزی تبدیل شد.

چانیا، یونان

۲۴- چانیا، یونان – ۳۷۰۰ ساله

بازدید از چانیا در صدر لیست بازدید بسیاری از افرادی است که به یونان سفر می‌کنند؛ اما همچنان بسیاری از مردم از قدمت این شهر اطلاعی ندارند. این جزیره در دوران برنز مهد تمدن مینوآن بود و بعدها تحت اشغال یونان، روم، بیزانس، عرب، ونیز و عثمانی درآمد. امروزه، چانیا با قدمت زیاد و چهره‌ای خوش‌طرح و مدرن، از اماکن معروف گردشگری است.

پرایاگراج (الله آباد)، هندوستان

۲۳- پرایاگراج (الله آباد)، هندوستان – ۳۸۰۰ ساله

الله آباد (پرایاگراج باستانی) از مهد‌های کتاب مقدس هندو است. این شهر طی سال‌های مدید، در امپراتوری‌های مختلف از جملهموریان، گوپتا و امپراتوری مغول نقش بسزایی داشت. در حقیقت طی حفاری‌های انجام شده، آثار آهن آلاتی مربوط به ۱۸۰۰ سال پیش از مسیح به دست آمده است. این شهر اخیراً به پرایاگراج تغییر نام داده و با جمعیتی معادل ۱٫۲ میلیون نفر، از بزرگ‌ترین شهرهای شمال هند به شمار می‌رود.

گازیانتپ، ترکیه

۲۲- گازیانتپ، ترکیه – ۳۹۰۰ ساله

گازیانتپ در ابتدا به‌عنوان بخشی از پادشاهی یاماهد حدود ۱۹۰۰ سال پیش از مسیح ساخته شد و امروز یکی از بزرگ‌ترین شهرهایترکیه است. با این حال، شواهدی بسیاری دال بر وجود شهرک‌های مسکونی کهن در این منطقه به دست آمده که قدمت آن‌ها به ۳۶۵۰ سال پیش از مسیح بازمی‌گردد. بله این شهر حقیقتاً بزرگ‌تر از استانبول (قسطنطنیه) است.

یانشی، چین

۲۱- یانشی، چین ۳۹۰۰ ساله

یانشی یکی از قدیمی‌ترین شهرهای چین است که در چین مرکزی و روی رودخانه لو قرار دارد. این شهر که محل وقوع نبرد افسانه‌ای یانشی بوده، امروزه به بخشی شامل دو محوطه‌ی باستانی تبدیل شده که دلیل روشنی بر بیش از ۳۹۰۰ سال زندگی انسانی در خاک این منطقه است. محوطه‌ی ارلیتو که نشانی از زندگی با فرهنگ ارلیتو بوده و مربوط به ۱۹۰۰ سال پیش از مسیح است و همچنین محوطه‌ی یانگشی شانگ که به ۱۶۰۰ سال پیش از مسیح بازمی‌گردد.

جفا، اسرائیل

۲۰- جفا، اسرائیل – ۳۹۰۰ ساله

شهر اساطیری جفا که در کنار تل آویو واقع شده، شهرت خود را از داستان‌های کتاب مقدس یوهان، سنت پیتر و سلیمان به امانت گرفته است. همچنین متون چند تن از اساطیر یونان باستان مانند آندرومدا و پرسیوس اشاراتی به این شهر داشتند. هرچند به لحاظ فنی امروزه جفا بخشی از تل آویو است، اما ارزش اشاره در این لیست را دارد.

لویانگ، چین

۱۹- لویانگ، چین- ۴۰۰۰ ساله

لویانگ، بی‌شک قدیمی‌ترین شهر مسکونی در سراسر آسیا است. شهرهای قدیمی‌تری در این لیست وجود دارند، اما اکثر آن‌ها طی بازه‌های مختلف زمانی به دلایل گوناگون خالی از سکنه بودند. این شهر کهن‌ترین شهر چین و یکی از هفت پایتخت بزرگ باستانیاست. لویانگ در تقاطع رودخانه‌های لو و یی واقع شده که این منطقه را به مرکز جغرافیایی چین باستان تبدیل کرده است.

کرکوک، عراق

۱۸-کرکوک، عراق – ۴۲۰۰ ساله

کرکوک بیش از چهار هزار سال گذرگاه فرهنگ‌های گوناگون بوده است. این شهر بارها توسط اعراب، آشوریان، کردها و ترکمن‌ها فتح شد و امروز تمام این قبایل در آن سکونت می‌کنند. کرکوک که به‌عنوان پایگاه فرهنگی ترکمن‌ها و کردها معرفی شده، اخیراً نام پایتخت فرهنگی عراق را نیز بر آن نهاده‌اند. این شهر چندین جاذبه‌ی باستانی دیگر از جمله آرامگاه دانیل نبی که هم در مسیحیت و هم در اسلام شناخته شده را در خود گنجانده است.

اورشلیم، اسرائیل

۱۷- اورشلیم، اسرائیل – ۴۵۰۰ ساله

درباره‌ی اورشلیم، نقطه پیوند سه مذهب بزرگ دنیا، چیز زیادی نمی‌توان گفت. این شهر در ۴۰۰۰ سال گذشته ۱۱۸ مورد از اختلافات گوناگون را تجربه کرد. ۲۳ بار به محاصره درآمد، ۵۲ بار مورد حمله قرار گرفت و در ۴۴ مورد مجدداً پس گرفته شد. اورشلیم دو بار طی این موارد به‌طور کامل تخریب شده است؛ اما کماکان از مهم‌ترین شهرهای تاریخی زمین به شمار می‌رود.

تایر، لبنان

۱۶- تایر، لبنان – ۴۷۰۰ ساله

تایر که امروزه وسعت چندانی ندارد، ۲۷۵۰ سال پیش از میلاد مسیح و در جنوب لبنان به وجود آمده و در نهایت به یکی از قدرتمندترین شهرهای فنیقیه و یکی از مهم‌ترین بنادر امپراتوری این کشور تبدیل شده است. این شهر در طول سال‌ها شاهد اقوام فینیقی، فارس، مقدونی، رومی، بیزانس، مسلمان، صلیبی، ماملوک و مهاجمان عثمانی بود. جالب است بدانید که تایر در سال ۱۹۸۲ و در جنگ لبنان میان اسرائیل و سازمان آزادی‌بخش فلسطین، بیش از هر زمان دیگری در معرض انهدام کامل قرار داشت.

۱۵-ری، ایران – ۵۰۰۰ ساله

شهر ری با ۵۰۰۰ سال سابقه‌ی سکونت، دومین شهر قدیمی ایران است. این شهر در زمان امپراتوری اشکانی به‌عنوان سنگر دفاعی ساخته شد و طی سال‌ها فاتحان زیادی را به خود دید. امروزه، مترو تهران در این شهر احداث شده است؛ اما با وجود آثار تاریخی فراوان همچون چشمه علی هیل ۵۰۰۰ ساله و قلعه گیبری ۳۰۰۰ ساله، کماکان برای گردشگران علاقه‌مند به اماکن تاریخی گزینه‌ی خوبی خواهد بود.

تریکالا، یونان

۱۴- تریکالا، یونان – ۵۰۰۰ ساله

حفاری‌های باستانی از وجود شهرک‌های نوسنگی مربوط به ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح خبر می‌دهد. با این حال، شهر باستانیتریکا، حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح ساخته و به‌سرعت به یک مرکز فرهنگی مهم تبدیل شد که آن را زادگاه خداوندآسکلیپوس می‌نامند.

جریکو، فلسطین

۱۳- جریکو، فلسطین – ۵۰۰۰ ساله

جریکو حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح تأسیس شده؛ اما در آن درست مانند تریکالا شواهدی دال بر وجود زندگی انسانی از حدود ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به دست آمد. این شهر در چندین مرحله به نابودی کشیده و سپس طی سال‌ها بازسازی شده است. امروز جریکو از جذاب‌ترین جاذبه‌های گردشگری فلسطین به شمار می‌رود. این شهر افسانه‌ای، آرامگاه حضرت موسی است، جایی که غسل تعمید حضرت عیسی صورت گرفت و کتیبه‌های دریای مرده کشف شد.

فیوم، مصر

۱۲- فیوم، مصر – ۵۰۰۰ ساله

شهر مدرن فیوم همواره در طول تاریخ به نام شدت یا کروکودیلوپولیس شناخته شده و بخشی از رودخانه نیل که هزاران سال میزبان زندگی مردمی بوده را به تصرف خود درآورده است. جالب اینجاست که فیوم در ابتدا چیزی بیش از یک بیابان خشک و بایر نبود، با طغیان رود نیل و انحراف مسیر آب، این شهر در نهایت به یک آبادی تبدیل شد و همین امر از حدود ۷۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح سبب تجمع انسان‌ها در این شهر باستانی شده است. فیوم امروزه حدود ۳۵۰۰۰۰ نفر جمعیت دارد.

واراناسی، هند

۱۱- واراناسی، هند – ۵۰۰۰ ساله

واراناسی به‌عنوان قدیمی‌ترین شهر هند، خاستگاه کهن‌ترین دین در جهان هندو است. طبق ادله‌ی موجود، این شهر بیش از ۸۰۰۰ سال مسکونی بوده؛ اما برآورد محتاطانه‌ی امروزه‌ قدمت بیشتری را تخمین می‌زند. با این وجود واراناسی طی سال‌ها چهره‌ی سنتی خود را حفظ کرده و برخلاف بسیاری از شهرهای موجود در این لیست، بازدید از آن، گذر زمان را در پیش چشم انسان زنده می‌کند. همان‌طور که مارک تواین گفت: «واراناسی، شهری قدیمی‌تر از تاریخ، قدیمی‌تر از سنت، قدیمی‌تر از افسانه و حتی دو برابر قدیمی‌تر از تمام آن‌ها در کنار هم است.»

اقصر، مصر

۱۰- اقصر، مصر- ۵۲۰۰ ساله

این شهر مصری با قدمتی که به ۳۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح می‌رسد، به‌عنوان شهر باستانی تبس شناخته شده است. امروزهاقصر به سبب وفور ویرانه‌های معابد، مقبره‌ها و دیگر آثار تاریخی، به‌عنوان بزرگ‌ترین موزه فضای باز جهان به شمار می‌رود. این شهر همچنین چهره‌ای مدرن داشته و در طی سال‌های اخیر جهت جذب بیشتر توریست بازسازی شده است.

 پلودیو، بلغارستان

۹- پلودیو، بلغارستان – ۶۰۰۰ ساله

تاریخچه‌ی پلودیو به بیش از شش هزار سال پیش بازمی‌گردد که آن را به یکی از قدیمی‌ترین شهرهای اروپا تبدیل می‌کند. طبق کاوش‌های انجام شده، انسان‌ها از حدود ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در شهر باستانی نبت تپه سکونت داشته‌اند. این شهر یکی از مهم‌ترین مراکز پارسی، تراسی، مقدونی و عثمانی بوده است. امروز پلودیو دومین شهر بزرگ بلغارستان و از مراکز توریستی این کشور به حساب می‌آید.

سیدون، لبنان

۸- سیدون، لبنان – ۶۰۰۰ ساله

سیدون، به‌عنوان یکی از بنادر مهم مدیترانه‌ای، همواره از مهم‌ترین مراکز امپراتوری فینیقی به شمار رفته و به سبب این اهمیت، همواره شاهد ظهور و زوال بزرگ‌ترین امپراتوری‌های جهان از جمله بابل، آشور، مصر، مقدونی، روم و عثمانی بوده است. امروزه، این شهر بخشی از لبنان بوده و جمعیتی قریب به ۲۰۰۰۰۰ نفر را شامل می‌شود.

اربیل، کردستان عراق

۷- اربیل، کردستان عراق – ۶۰۰۰ ساله

اربیل میزبان یک قلعه باستانی است که خود از مسکونی بودن این شهر در ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح خبر می‌دهد. طبق برآوردهای انجام شده، این شهر توسط سومریان بین‌النهرین احداث و بعدها بخشی از چندین امپراتوری بزرگ بوده است. با این حال، این شهر در طول امپراتوری قدیم آشور به یک پایگاه مهم تبدیل شد. امروزه اربیل یکی از اماکنی است که به‌عنوان میراث جهانی در یونسکو به ثبت رسیده و بیش از ۸۰۰۰۰۰ نفر جمعیت دارد.

شوش، ایران

۶- شوش، ایران- ۶۳۰۰ ساله

سوسا یا شوشان از قدیمی‌ترین شهرهای تاریخ بشر به شمار می‌رود. موقعیت جغرافیایی این شهر که نزدیک به رودخانه دجله بوده، آن را به یکی از مهم‌ترین شهرهای جهان باستان تبدیل کرده است. در کتاب مقدس و قدیمی‌ترین متون مذهبی موجود یهودی، نامسوسا یا شوشان به چشم می‌خورد. این شهر یک بار به‌طور کامل توسط آشورها نابود شد، اما به‌سرعت بازسازی شده و روزهای پرشکوه خود را در طول امپراتوری پارس تجربه کرد.

آتن، یونان

۵- آتن، یونان – ۷۰۰۰ ساله

آتن، خاستگاه تمدن و فلسفه‌ی غرب، شهری است که حداقل ۷۰۰۰ سال میزبان انسان‌ها بوده است. با این حال، قدیمی‌ترین آثار حضور انسان در اطراف آتن به ۱۱۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح قبل بازمی‌گردد. این شهر در پی هجوم دوریان و پارس، دو بار در معرض تخریب کامل قرار داشت و امروزه شهری عظیم و کهن‌ترین سرمایه‌ی اروپا به‌حساب می‌آید.

آرگوس، یونان

۴- آرگوس، یونان – ۷۰۰۰ ساله

آرگوس در سراسر اروپا تنها شهری است که می‌تواند از لحاظ قدمت با آتن رقابت کند. این شهر به سبب خاک حاصلخیز به مدت ۷۰۰۰ سال زیستگاه انسان‌ها بوده و بی‌طرفی سیاسی آن در طول تاریخ سبب شده که تا امروز پابرجا باقی بماند. آرگوس حتی در جنگ‌های ایران و یونان مداخله نکرد. اگرچه اکنون بسان گذشته قدرتمند نیست؛ اما همچنان پابرجا بوده و جمعیتی معادل ۲۲۰۰۰ نفر را در خود گنجانده است.

بیبلوس، لبنان

۳- بیبلوس، لبنان – ۷۰۰۰ ساله

بیبلوس در فاصله‌ی ۴۲ کیلومتری شمال بیروت، قدیمی‌ترین شهر لبنان است. این شهر از حدود ۷۰۰۰ سال پیش مسکونی بوده و به عقیده‌ی فیلسوف باستان فیلیو، قدیمی‌ترین شهر جهان بود. بسیاری معتقدند که نام کتاب مقدس از این شهر اقتباس شده، زیرا اولین واردات پاپیروس یونان در این شهر اتفاق افتاده است.

حلب، سوریه

۲-حلب، سوریه – ۸۰۰۰ ساله

به سبب آنکه مدرنیته کماکان در اکثر آثار باستانی این شهر ریشه دوانده، تاکنون هیچ حفاری باستانی عمده‌ای در حلب شکل نگرفته است. این شهر به‌طور مداوم به مدت بیش از ۸۰۰۰ سال مسکونی بوده و بقایای یافت شده از شهرک‌های مسکونی، به ۱۱۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد. حلب در انتهای جاده ابریشم بین دریای مدیترانه و بین‌النهرین واقع شده که به همین سبب در عصر باستان از مراکز مهم به شمار می‌رفت. این شهر که در گذشته چندین بار از حوادث مختلف جان سالم به در برده، طی جنگ‌های اخیر سوریه تقریباً نابود شده است.

دمشق، سوریه

۱- دمشق، سوریه – ۹۰۰۰ ساله

دمشق در سراسر جهان به‌عنوان قدیمی‌ترین شهر مسکونی تاریخ پذیرفته شده و انسان‌ها تقریباً از نیمه‌ی دوم هزاره هفتم پیش از میلاد مسیح برای زندگی به این شهر مهاجرت کردند. این شهر اخیراً پس از پناه آوردن هزاران تن از ساکنین حلب، به بزرگ‌ترین شهر سوریه تبدیل شده است. دمشق که اخیراً به‌عنوان پایتخت فرهنگ عرب نام‌گذاری شده، مدت زمان زیادی پابرجا بوده و بسیاری از تمدن‌های بزرگ را به چشم دیده است.

کدام یک از شهرهای این لیست را می‌شناسید؟ تاکنون از آن‌ها بازدید کرده‌اید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

 

منبع: چطورپدیا